Câte ore trebuie să dormi în fiecare noapte, în funcție de vârstă

0
1722

Somnul este foarte important, mai ales în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni cronice și este recomandat să știm câte ore de odihnă ni se recomandă: nu există o recomandare standard, pentru că odihna trebuie adaptată la organismul fiecăruia.

Cât trebuie să dormim

Necesarul de ore de somn depinde de vârstă și ultimele recomandări stabilesc durata optimă diferențiind mai bine între mai multe grupe de vârstă. Aceste recomandări privind necesarul de somn au fost elaborate și publicate de National Sleep Foundation, în urma analizei sistematice a studiilor științifice existente și în urma consultărilor cu medici și specialiști din mai multe domenii.

Așadar, durata recomandată de somn, în cazul copiilor, a fost dierențiată pe șase categorii de vârstă:

1.Nou-născuți (între 0-3 luni) – între 14 și 17 ore (înainte era 12 și 18)
2.Sugari (între 4 și 11 luni) – între 12 și 15 ore (înainte era 14 și 15)
3.Copii mici (între 1-2 ani) – 12-15 ore (înainte era 12-14)
4,Preșcolari (între 3-5 ani) – 10-13 ore (înainte era 11-13)
5.Copii școlari (între 6-13 ani) – 9-11 ore (înainte era 10-11)
6.Adolescenți (între 14-17 ani) – 8-10 ore (înainte era 8,5-9,5 ore)
În cazul adulților, noul ghid introduce două categorii noi, anume tinerii și vârstnicii.

1.Tineri (între 18-25 ani) – 7-9 ore
2,Adulți (între 26-64 ani) – 7-9 ore
3.Persoanele trecute de 65 ani – 7-8 ore
Notă: Cu toate că recomandările actuale pentru tineri și adulți sunt identice în valori absolute, distincția între aceste două categorii ar putea orienta cercetările viitoare, mai ales în ceea ce privește studenții.

Este foarte important să deprindem obiceiuri sănătoase, care să ne permită să ne odihnim. Iată câteva motive pentru care trebuie să acordăm o atenție foarte mare obiceiurilor noastre legate de somn:

1.Depresia

Persoanele care suferă de depresie fie dorm foarte mult, fie se luptă cu insomnia. În ambele cazuri, depresia se amplifică.

2.Dureri de cap

Lipsa de somn duce la apariția durerilor de cap și blochează neurotransmițătorii precum serotonina (hormonul fericirii), să ajungă la creier.

3.Diabet

Somnul în exces favorizează diabetul de tip 2 pentru că reduce capacitatea corpului de a procesa glucoza.

4.Dureri de spate

Somnul în exces este echivalent cu lipsa de mișcare și cu inactivitatea, iar acestea două duc la dureri de spate, ale articulațiilor și la rigiditatea mușchilor.

5.Obezitate

Dormitul în exces duce la încetinirea metabolismului care, în loc să folosească energia, o stochează sub formă de grăsime.

6.Boli de inimă

În cadrul câtorva studii de specialitate s-a ajuns la concluzia că persoanele care dorm cam 11 ore pe noapte dezvoltă un risc mai mare de boli ale inimii, comparativ cu persoanele care dorm doar 8 ore.

Scapă de obiceiurile nesănătoase în ceea ce privește orele de somn. Iată câteva sfaturi:

1.În funcție de stilul tău de viață, stabilește un program de somn și respectă-l. De asemenea, elimină orice dispozitiv aprins de lângă tine, fă yoga și meditează.
2.Fă un duș rece de fiecare dată când îți este somn: te vei trezi imediat.
3.Fă sport dimineața pentru a începe ziua cu un tonus activ și plin de energie.
4.Pentru o bună hidratare, bea un pahar de apă călduță în fiecare dimineață, imediat după ce te trezești. De asemenea, dacă ți se face somn în timpul zilei, bea un pahar de apă.
5.Menține-te motivat și găsește o activitate care să-ți capteze interesul și care să te țină treaz; nu te culca doar ca să scapi de plictiseală sau de viață în general.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here