Sfantul Nicolae 2023

0

Sfantul Nicolae este sarbatorit pe 6 decembrie, in fiecare an. Traditia ne spune ca Sfantul Nicolae este al doilea sfant facut de Dumnezeu, care sta alaturi de Parintele ceresc, in stanga lui.

In aceasta zi este obligatoriu sa respectam cu sfintenie traditiile si obiceiurile din batrani pentru a avea sanatate, spor, fericire si noroc tot anul viitor. In randurile de mai jos veti gasi cele mai importante obiceiuri de Sfantul Nicolae.

Citeste rugaciunea facatoare de minuni a Sfantului Nicolae

“O, preabunule parinte Nicolae, pastorul si invatatorul celor ce alearga cu credinta catre a ta folosire si cu fierbinte rugaciune te cheama pe tine, sarguieste degrab a le ajuta.

Izbaveste turma lui Isus de lupii ce o pandesc pe ea si toate partile crestinesti le ocroteste si le pazeste, prin sfintele tale rugaciuni, de galcevile lumesti, de ganduri urate, de venirea altor neamuri, de foamete, de potop, de dureri…

Si precum ai miluit pe cei trei barbati care sedeau in intuneric si i-ai izbavit pe ei de mania imparatului si de sabie, asa ne miluieste si pe noi cei ce cu mintea, cu cuvantul si cu lucrul suntem intru intunericul pacatelor si ne izbaveste de mania lui Dumnezeu si de chinul cel vesnic ca prin mijlocirea ta,

cu ajutorul, cu mila si cu harul lui Hristos, Dumnezeu sa ne dea viata linistita si fara de pacat, ca sa vietuim in veacul acesta, si de partea starii de-a stanga sa ne izbaveasca si in partea de-a dreapta, impreuna cu toti sfintii, sa ne invrednicim. Amin”.

1. Trebuie sa daruim si saracilor
Crescut in spiritul povetei crestine „sa imparti averea saracilor”, Sfantul Nicolae si-a dat intreaga mostenire pentru a-i ajuta pe nevoiasi. Traditia spune ca daruind vom avea parte de sanatate, spor si noroc.

2. Copii neascultatori primesc nuielusa, iar cei cuminti dulciuri si fructe
Nicolae, ajuns, episcop de Myra este ingrijorat de o posibila ruptura in Biserica pe care o conducea, iar pentru ca responsabil ar fi fost ereticul Arie, ia dat o palma. Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfantului Nicolae a ramas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultatori sa fie loviti cu nuielusa in semn de avertisment. Tot traditia spune ca nuielusa cu care este lovit neascultatorul trebuie sa fie de mar, iar dupa aceea trebuie sa fie pusa in apa. Daca va inflori pana la terminarea anului, noul an va fi roditor si plin de satisfactii.

Sfantul Nicolae este ocrotitorul celor neajutorati, a soldatilor si a navigatorilor
Despre Sfantul Nicolae se mai spune ca este iscoada lui Dumnezeu pe langa rau, si astfel el ajuta vaduvele si orfanii. Tot el este stapanul apelor si ii salveaza de la inec pe navigatori, apara soldatii pe timp de razboi si de aceea este invocat in timpul luptelor.

Sfantul Nicolae vine doar iarna, pentru ca isi scutura barba.
In data de 6 decembrie este obligatoriu sa ninga, deoarece traditia spune ca Mosul isi in aceasta zi isi scutura barba si astfel incepe sa ninga. Dar daca nu ninge inseamna ca Sfantul Nicolae a intinerit.

De Sfantul Nicolae se aduc in casa crengi de pomi fructiferi si se pun in apa, langa icoane, ca sa infloreasca pana de Anul Nou. Iar daca aceste crengute vor inflori pana cand anul se sfarseste, anul care vine va fi unul roditor Nuiaua este si o amenintare pentru copiii care nu au fost cuminti peste an.

In unele zone fetele se aduna in ajunul sarbatorii pentru a face placinte, iar seara, la ora noua fix, flacaii vin peste ele si incepe petrecerea. La sate, in ziua de Sfantul Nicolae, feciorii se organizeaza in cete, isi aleg gazda in casa careia repetitiile pentru colinda de Craciun si de Anul Nou vor avea loc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.