Sărbătoare MARE AZI, 14 Decembrie 2023!

0

Anual, pe 14 decembrie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie. Pentru credința lor de neclintit în Hristos, cei patru sfinți au primit de la Dumnezeu darul vindecării. Rugăciunile înălţate către acești sfinți vindecători în această zi sunt mai puternice: ele vindecă boli grave și îndreaptă gândurile necurate ale dușmanilor.

Sărbători religioase 14 decembrie 2023

Ortodoxe: Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie

Romano-catolice: Sf. m. Tirs, Leuchie, Calinic, Filimon, Apolloniu și Arian. [Sf. Ioan al Crucii]

Greco-catolice: Sf. Ioan al Crucii, pr. înv. **

Calendar ortodox 14 decembrie 2023. Cine au fost Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie

Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie au trăit în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, în secolele III și IV, potrivit crestinortodox.ro. În timp ce un dregător împărătesc călătorea în Helespont, a fost întâmpinat de Tirs, mărturisitor al lui Hristos.

Pentru că refuză să renunțe la credința în Hristos și să se închine idolilor, Sfântul Tirs este supus la chinuri de neimaginat: i-au înțepat ochii, i-au sfărâmat picioarele, i-au turnat plumb topit pe spate, însă Mântuitorul l-a ajutat să rămână nevătămat. Apoi a fost băgat într-un butoi cu apă spre a fi înecat, dar vasul s-a spart. A fost aruncat de pe un zid înalt, într-un loc în care erau țepi și cuie ascuțite, dar și de această dată a scăpat teafăr. La rugăciunea sa, idolii din templu s-au sfărâmat.

Văzând toate acestea, Calinic, preotul păgân al idolilor, a început să creadă în Hristos și s-a convertit la creștinism. Prin urmare, Sfântului Calinic i s-a tăiat capul, iar Sfântul Tirs a fost pus într-un sicriu și tăiat cu fierăstrăul.

Calendar ortodox 14 decembrie 2023. Rugăciune către Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie. care te scoate din orice necaz

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Ca pe uscat umblând Is­rael, cu picioarele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruinţă să-I cântăm.

Cu străluciri muceniceşti stând înaintea Scaunului lui Dumnezeu şi cu Dumnezeieştile fulgerări luminându-vă luptă­torilor, luminaţi-ne şi pe noi, care lăudăm sfântă pomenirea voastră. Frumuseţea Cea Dumneze­iască, dorind, lucruri de nimic aţi socotit cele veselitoare ale vieţii, purtătorilor de biruinţă ai lui Hristos şi murind cu trupul, v-aţi învrednicit a afla Viaţa Cea fără de sfârşit. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.