Ajunul Ignatului, ce trebuie sa faci in această noapte pentru fi ferit de necazuri și boli în anul ce vine

0

Ajunul Ignatului. Mâine, pe 20 decembrie, în România se sărbătorește Ignatul, ziua în care este permisă o singură activitate: tăierea porcului, urmată de sortarea și prepararea specialităților pentru apropiatele sărbători de Crăciun.

Se spune că în noaptea de 19 decembrie vrăjitoarele umblă să ia belşugul casei, de aceea se presară mei şi sare împrejurul casei, al hambarelor şi al curţii. Tot în această seară se ia un dovleac, i se taie coada şi se păstrează, deoarece se spune că este leac de bube dulci la copii.

Femeile pisează grâu ca să aibă de împărțit la Crăciun. Se fac un fel de turte, “Cârpele Domnului”, cu miere și nuci care se mănâncă în ajunul Crăciunului.

În ajunul Ignatului se fierbe grâu, mai bine spus arpacaș, iar dupe ce capul familiei îl tămâiază şi îl binecuvântează, se mănâncă cu miere și nuci de toţi membrii familiei. O mică parte din grâușorul fiert în ajun, să fie păstrat pentru a doua zi dimineața, pe 20 decembrie. Boabele fierte se aruncă la păsările din ogradă sau la păsările cerului și se spune că, pe cât de repede mănâncă păsările boabele de grâușor, pe atât de repede vor trece și necazurile sau bolile în anul următor.

O legendă de-a noastră spune că, în noaptea de 19 spre 20 decembrie, când creștinii ortodocși sărbătoresc ziua Sfântului Ignat, porcii care vor fi sacrificați se visează cu mărgele roșii la gât, adică își visează sfârșitul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.