Minunile Sfintei Parascheva. După două luni de rugăciuni rostite la racla sfintei, o tânără s-a vindecat în mod miraculos

0

Minunile Sfintei Parascheva. În fiecare an, la data de 14 octombrie, mii de pelerini se adună în fața Catedralei Metropolitane din Iași, pentru a se ruga la moaștele Sfintei Parascheva.

Ziua de pomenire a sfintei a fost data decesului său, în secolul al XI-lea.

Datorită minunilor săvârșite de Sfânta Parascheva, anual, sute de mii de pelerini din întreaga țară vin la Iași să se închine la racla cu moaștele sfintei.

Care au fost Minunile Sfintei Parascheva?
Încă din secolul al XVII-lea, se știa faptul că moaștele Sfintei sunt făcătoare de minuni, însă vestea s-a răspândit în întreaga țară după ce, în noaptea de 26 decembrie 1888, de la o lumânare nesupravegheată a luat foc întreg paraclisul în care se aflau moaștele. Atunci, flăcările au topit racla de argint, însă nu s-au atins deloc de trupul Sfintei.În 1889, moaștele au fost mutate în Catedrala Mitropolitană, unde sunt depuse și astăzi. Sfânta a continuat însă să înfăptuiască minuni.

În anul 1950, o tânără studentă a fost diagnosticată cu leucemie. Boala tinerei a îngenuncheat întreaga familie, astfel că au căutat sprijin la moaștele Sfintei

Mai mult, în jurul anului 1955, o familie din Iași avea o grămadă de necazuri. Într-o seară, sătulă de atâtea probleme, mama a plecat de acasă. Familia a căutat-o zi întreagă, însă fără succes. În acel moment, tatăl a mers să se roage la moaștele Sfintei Parascheva, sperând ca soția sa să revină acasă. Întors acasă, bărbatul a continuat să se roage până când, în miez de noapte, speriată de moarte, femeia a bătut la ușă.

Când a întrebată de soțul său unde a fost, aceasta i-a mărturisit: „Diavolul mi-a dat în gând să mă sinucid. De aceea, m-am așezat pe linia trenului, aproape de Gara Nicolina. Dar, la orele opt seara, pe când venea un tren cu viteză, fiica noastră, îmbrăcată în alb, a venit la mine, m-a apucat repede și m-a aruncat afară de pe linie. Așa am scăpat de moarte și de osânda iadului”.

Auzind această poveste, bărbatul i-a spus soției sale că la ora aceea fiica lor deja dormea, iar el se ruga la Sfânta Parascheva. Astfel, cuplul și-a dat seama că rugăciunile închinate au fost cele care au protejat-o pe femeie.

Parascheva. După două luni de rugăciuni rostite la raclă, tânăra s-a vindecat în mod miraculos și a putut să-și continue studiile, totul spre bucuria părinților săi.

Alte minuni săvârșite de Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi:

Un bărbat s-a vindecat de bube după ce şi-a apropiat de față batista cu care atinsese moaştele;

O femeie s-a vindecat de sinuzita care îi punea viaţa în pericol, după ce a atins racla;

O măicuţă din Cheile Bicazului nu mai auzea deloc şi simţea durere mare. După 3 zile de rugăciuni la racla, s-a întors acasă însănătoşită;

O femeie din Capitală i-a adus Sfintei, drept mulţumire, un covor persan, pentru că i-a vindecat soţul bolnav de cancer în numai două luni;

O femeie din Roman visat-o pe Cuvioasa Paraschva cum i-a spus că va deveni mamă şi să nu facă avort, altfel va avea de pătimit. Deşi rudele şi chiar şi soţul au îndemnat-o la acest păcat, ea a ţinut morţiş să ducă sarcina la capăt. Astăzi, fetiţa născută atunci este medic şi are aproape 40 de ani.

De ce e importanta Sfânta Parascheva pentru poporul roman
Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea. Sfânta Parascheva s-a născut pe țărmul Mării Marmara, în Epivata, localitate care astăzi este reprezentată de Boiados. Această localitate se fla aproape de Constantinopol, cel care astăzi este orașul Istanbul. În acea perioadă, Constantinopolul era capitala Imperiului bizantin.

Ea este mai cinstită în Moldova, deoarece este considerată ocrotitoarea regiunii, deoarece moaștele sale sunt păstrate la Iași de peste 350 de ani. Se spune că moaștele sfintei sunt un adevărat izvor de însănătoșire sufletească și trupească pentru toți care o iau drept mijlocitoare în rugăciunile lor către bunul Dumnezeu.

Moaștele Sfintei Parascheva au fost aduse în Biserica Trei Ierarhi în data de 13 iunie 1641. Acestea au ajuns în Iași după ce domnitorul Vasile Lupu al Moldovei a plătit toate datoriile Patriarhiei din Constantinopol. Astfel, patriarhul Partenie I, împreună cu membrii sinodului, s-a hotărât să-i ofere domnitorului moldovean, drept re­cu­noștință, moaș­­tele Cuvioasei Parascheva „pen­­tru sfințirea și binecu­vântarea acelui loc al Bog­­daniei (n.r. – Țara Moldovei)”.

Domnul Vasile Lupu a adus moaștele sale la Iași, în anul 1641, pe data de 13 iunie. El le-a așezat la Biserica Sfinții Trei Ierarhi, care a fost ctitorită de el.

Sfânta Cuvioasă Parascheva mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Sfânta Vineri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.