Data la care intră prima tranșă de bani din 2024 pe cardurile de alimente | Guvernul a majorat oficial plafonul

0

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a anunțat că Guvernul a aprobat mecanismul de implementare a sprijinului material pentru persoanele defavorizate în perioada 2024-2027. Iată care este data la care intră prima tranșă de bani din 2024 pe cardurile de alimente.

Numărul românilor beneficiari ai cardurilor pentru alimente și mese calde crește.

Categoriile de beneficiari ai cardurilor de alimente sunt:

a) Pensionarii cu venituri nete lunare sub 1.500 lei;

b) Persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete sub 1.500 lei;

c) Familiile cu cel puțin doi copii, cu venituri pe membru de familie sub 600 lei;

d) Familiile monoparentale cu venituri pe membru sub 600 lei;

e) Familiile beneficiare de ajutor social conform Legii nr. 416/2001;

f) Persoanele fără adăpost.

Dacă deveniți eligibil în lunile următoare, Ministerul Muncii va actualiza lunar listele beneficiarilor. Condițiile de venit pentru categoriile a)-d) sunt verificate de ANAF.

”Guvernul a adoptat hotărârea pentru aprobarea mecanismului de implementare a măsurilor de acordare în perioada 2024-2027 a unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate, din rândul pensionarilor sau a persoanelor cu dizabilităţi.

Plafonul maxim de venituri până la care o persoană poate beneficia de tichete sociale electronice pentru alimente şi mese calde a fost majorat la 2.000 de lei, faţă de 1.700 de lei, valabil anul trecut.

Pentru anul în curs, tichetul are o valoare nominală de 250 de lei şi se acordă o dată la două luni, iar banii respectivi pot fi folosiţi exclusiv pentru achiziţionarea de alimente şi mese calde şi pot fi utilizaţi în termen de 12 luni de la data fiecărei alimentări”, a declarat Mihai Constantin, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Data la care intră prima tranșă de bani din 2024 pe cardurile de alimente

”Primele alimentări ale acestor tichete electronice pentru anul 2024 se vor face în următoarele săptămâni, la jumătatea lunii februarie, după ce, împreună cu autorităţile acreditate şi cu autorităţile locale, se va face un nou inventar al persoanelor beneficiare de acest program, având în vedere că plafonul, menţionez încă o dată, a fost ridicat pentru anul în curs la 2.000 de lei”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Recent, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că prima tranșă din voucherele sociale pentru acest an va fi acordată în a doua jumătate a lunii februarie.

Aceasta vine în contextul unei actualizări a bazei de date, având în vedere că venitul eligibil a fost majorat la 2.000 de lei pentru persoanele beneficiare.

”În 2024 vom avea şase tranşe. Prima tranşă va fi acordată la finalul lunii februarie şi fac această precizare: eu am să comunic public pe acest subiect când normele vor fi adoptate, probabil că săptămâna viitoare o să avem normele adoptate, tranşa din februarie va veni după jumătatea lunii februarie.

De ce? Pentru că am ridicat plafonul de eligibilitate la 2.000 de lei faţă de anul trecut, când era plafonul la 1.700 de lei şi pentru acest lucru eligibilitatea se reface pentru toţi cetăţenii care sunt până în 2.000 de lei cu venituri.

Mai mult decât atât, avem nevoie şi de bazele de date care sunt la Ministerul Muncii, reajustate în urma indexării pensiilor, care a avut loc la 1 ianuarie 2024”, a declarat Adrian Câciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.