Ultima inovație în inteligență artificială de la Google: poate rezolva probleme de geometrie la nivelul unui olimpic internațional medaliat cu aur

0

DeepMind, un laborator de elită în cercetarea și progresul în domeniul tehnologiilor AI, sub umbrela gigantului Google, a dezvăluit AlphaGeometry – un instrument remarcabil capabil să rezolve o diversitate de probleme complexe de geometrie cu aceeași precizie și eficiență ca și un campion la Olimpiada Internațională de Matematică, conform surselor din mediul online, precum TechCrunch.

AlphaGeometry demonstrează abilitatea de a rezolva 25 de enunțuri de geometrie de nivel olimpic, în conformitate cu standardul de timp, depășind astfel limita precedentă de 10 probleme stabilite de versiunea sa anterioară.

Potrivit experților din domeniul inteligenței artificiale, Trieu Trinh și Thang Luong, care au documentat aceste realizări într-o publicație pe blog, abordarea rezolvării acestor provocări matematice la nivel de elită este esențială pentru avansarea și rafinarea sistemelor AI, deschizând drumul către soluții mai avansate și mai adaptabile.

Au folosit un sistem asemănător cu ChatGPT DeepMind afirmă că demonstrarea teoremelor matematice sau explicarea logică a motivelor pentru care o teoremă (de exemplu, teorema lui Pitagora) este adevărată, necesită atât raționament, cât și capacitatea de a alege dintr-o serie de pași posibili către o soluție.

„Demonstrarea faptului că o anumită conjectură este adevărată sau falsă întinde capacitățile chiar și ale celor mai avansate sisteme de inteligență artificială din prezent”, se arată în materialele de presă ale DeepMind, transmise către TechCrunch. În proiectarea AlphaGeometry, laboratorul a asociat un model de „limbaj neuronal”, un model arhitectural asemănător cu ChatGPT, cu un „motor de deducție simbolică”, un motor care utilizează reguli, cum sunt cele matematice, pentru a deduce soluții la probleme.

În final, laboratorul a antrenat AlphaGeometry de la zero și l-a evaluat pe probleme de geometrie de la olimpiadă. Problemele de geometrie de la olimpiade se bazează pe diagrame care necesită adăugarea de „construcții” înainte de a putea fi rezolvate, cum ar fi puncte, linii sau cercuri. „Cu atât de multe exemple despre modul în care aceste construcții au dus la demonstrații, modelul lingvistic al AlphaGeometry este capabil să facă sugestii bune pentru noi construcții atunci când sunt prezentate probleme de geometrie de la olimpiadă”, scriu cercetătorii.

„Obiectivul nostru pe termen lung rămâne acela de a construi sisteme de inteligență artificială care pot generaliza în toate domeniile matematice, dezvoltând rezolvarea sofisticată a problemelor și raționamentul de care vor depinde sistemele de inteligență artificială generală, extinzând în același timp frontierele cunoașterii umane”, scriu în prestigioasa revistă Nature dezvoltatorii aplicației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.