Secrete pentru plantarea arpagicului primăvară și obținerea unei recolte bogate

0

Cel mai des, în condiții de casă, ceapa este cultivată din arpagic. Costul arpagicului de calitate este destul de ridicat, motiv pentru care mulți grădinari au trecut la cultivarea propriilor bulbi.

Plantarea arpagicului are loc primăvara devreme, de obicei în perioada 1-15 martie, astfel ca plantele să se dezvolte în primele faze de vegetație în condiții de zi scurtă.

Arpagicul de calitate trebuie să fie aproximativ de aceeași dimensiune, de la mic la mediu; cojile superioare trebuie să fie dense și uscate; bulbii trebuie să fie suculenți, denși, neuscați și neîncolțiți; nu trebuie să prezinte semne de mucegai sau putreziciune.

Cu toate acestea, chiar și arpagicul cu aspect calitativ nu garantează încă o recoltă bună. Totul depinde de caracteristicile cepei. Succesul depinde de condițiile în care arpagicul a fost depozitat.

Dacă arpagicul a fost depozitate în căldură la o temperatură între +5°C și +18°C, atunci el încep un proces de multiplicare. În interiorul bulbilor se formează embrionul unei flori, astfel încât ceapa se va dezvolta în mod masiv, independent de momentul plantării.

Ce trebuie făcut pentru ca ceapa să nu facă tulpini florare

Deoarece este imposibil să știți cum a fost depozitat arpagicul înainte de vânzare, este mai bine să-l achiziționați de la producători verificați sau să-l cultivați singuri și să-l depozitați în mod corespunzător.

Totuși, puteți influența procesul de dezvoltare. Dacă încălziți arpagicul în prealabil, există o probabilitate mare ca acestea să formeze bulbi și să nu dezvolte tulpini florale.

Dacă ați achiziționat arpagicul mai devreme și mai sunt 3-4 săptămâni până la plantare, este recomandat să depozitați bulbii de arpagic aproape de o sursă de căldură (pe calorifer, sub o lampă etc.) la o temperatură de +25-27°C pe toată perioada.

Acest încălzire prelungită a bulbilor este benefică și funcționează cu o garanție de 100%. Dacă mai este puțin timp până la plantare, va trebui să apelați la o metodă rapidă. Arpagicul trebuie încălzite la o temperatură de +40-45°C timp de 8-10 ore.

Cum influențează dimensiunea arpagicului dezvoltarea tulpinii de ceapă

Arpagicul mic, are de obicei un diametru al bulbilor de 0,8-1,4 cm, mediu- un diametru de 1,4-2,1 cm., mare- un diametru de peste 2,1 cm. Cele mai bune pentru plantare sunt bulbii de arpagic mic și mediu.

Exista opinia că arpagicul mășcat face tulpini florare. În realitate, nu este chiar așa. Dacă ceapa a fost cultivată din arpagic și a fost depozitată corect, nu va face tulpină, indiferent de dimensiune.

Diametrul arpagicului va influența doar dimensiunea finală a bulbilor de ceapă: din arpagic mic vor crește bulbii mici, din cei medii – standard, iar din cei mari – fie mari, fie se vor forma 2-3 bulbi.

Cum calculezi necesarul de arpagic

Grădinarii experimentați știu deja exact cât arpagic le trebuie să cumpere. Pentru începători, este uneori dificil să calculeze. Pentru a vă orienta când cumpărați, calculați de câtă ceapă are nevoie familia dvs., în kilograme.

Masa unui bulb de arpagic este de 2-3 g, adică într-un pachet de 500 g sunt aproximativ 160-250 de bulbi. Dacă presupunem că greutatea medie a unei cepe este de 100 de grame, atunci dintr-un pachet de arpagic va crește între 16 și 25 de kilograme de ceapă.

Pregătirea arpagicului pentru plantare

Ceapa este afectată de diverse boli fungice. Cele mai comune dintre acestea sunt: peronosporoza, fuzarioza, ruginirea. Agresorii acestor boli sunt transmiși odată cu materialul seminal, motiv pentru care este necesar să fie dezinfectat înainte de plantare. Pentru tratarea arpagicului se utilizează o soluție puternică de permanganat de potasiu (3 g la 3 litri de apă), în care este menținut timp de 1-2 ore. În loc de permanganat de potasiu, se poate utiliza fungicidul “Maxim”, destinat tratării bulbilor de ceapă.

Protecție împotriva dăunătorilor

Dacă aveți îndoieli cu privire la calitatea arpagicului și vă faceți griji că bulbii de ceapă sunt infestați cu nematode, puteți ține mai întâi arpagicul într-o soluție sărată timp de 2 ore, folosind o lingură de sare la un litru de apă, după care se spală ceapa.

Ceapa are doar un dăunător, dar este destul de periculos – musca cepei. Dăunătorul depune ouă pe partea de jos a frunzelor sau în sol lângă gâtul cepei, larvele roade frunza de ceapă și o consumă din interior sau se stabilesc în baza bulbilor de ceapă, ceea ce duce la putrezirea lor rapidă.

Muștele cepei pot fi îndepărtate prin diverse metode. Insectele nu sunt atrase de mirosul puternic de smoală de mesteacăn. Este suficient să țineți ceapa de sămânță timp de 2-3 ore într-o soluție de smoală de mesteacăn, folosind o lingură de smoală la un litru de apă. Se poate trata ceapa de sămânță cu insecticidul “Corado împotriva muștei cepei și a muștei morcovului”, astfel încât răsadurile de ceapă să fie protejate în mod fiabil împotriva dăunătorilor.

Ceapa adoră soarele strălucitor; alege locuri deschise însorite pentru plantare. Atunci când alegeți o locație, luați în considerare predecesorii și vecinii cepei. Nu trebuie să plantezi ceapă acolo unde a fost cultivat usturoi, au boli comune. Castraveții sunt un predecesor rău pentru ceapă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.