Sărbătoare mare pe 10 mai. Ce este total interzis să faci de Izvorul Tămăduirii? Obiceiuri străvechi

0

Izvorul Tămăduirii este una dintre cele mai mari sărbători ale românilor. Se sărbătorește în ziua de vineri a primei săptămâni de după Paște. Anul acesta este pe 10 mai.

Este total interzis să se spele rufe în această zi dar mai sunt și alte superstiții de care credincioșii țin seama.

Izvorul Tămăduirii sau Vinerea Scumpă sau Vinerea Luminată este a cincea zi din săptămâna după Paşte.

Se spune că dacă muncești în această zi vei avea ghinion tot anul. Gospodinele nu spală, nu calcă rufe şi nu croiesc un lucru de îmbrăcăminte, pentru că acesta nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată.

Însă românii mai au o serie de obiceiuri pe care le țin cu ocazia acestei sărbători.

În această zi, în bisericile din întreaga ţară preoţii săvârşesc slujba de sfințire a aghesmei mici.

Se spune că această agheasmă are puteri tămăduitoare. Cu ea se stropeşte apoi fiecare încăpere a locuinţei, cu excepţia băii.

De Izvorul Tămăduirii este bine ca oamenii să se spele cu roua şi să bea agheasmă, pentru a se feri de boli sau chiar pentru a se vindeca.

La sate, gospodarii aruncă apă sfinţită peste vitele de povară, pentru ca acestea să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la lucrările agricole. Tot cu apă sfințită se stropesc grădinile şi livezile pentru a proteja recoltele de efectele grindinei.

În unele zone, există obiceiul jurământului, ceea ce presupune că tinerii își promit că vor fi alături la bine și la greu.

Tot în această zi se curăţau şi se sfinţeau fântânile şi se găseau izvoare noi. Credinţa spune că fântânile sfinţite de Izvorul Tămăduirii nu vor seca în perioadele fără ploi.

Se spune că dacă cineva are curajul să lase, în ziua de Izvorul Tămăduirii o cană ori un vas cu apă sub un nuc sau un soc, şi găseşte mai târziu pământ la fundul acelui vas, însemnă că nu mai are multe zile de trăit.

Izvorul Tămăduirii este o mare sărbătoarea închinată Maicii Domnului. Nu are dată fixe, fiind trecută în calendar în vinerea din Săptămâna Luminată.

Sărbătoarea aminteşte de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Conform tradiţiei, Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare (457-474), înainte de urcarea sa pe tron, un izvor cu apă vindecătoare, conform Agerpres.

În tradiția populară se spune că este bine să dai de pomană alimente și băuturi, precum pâine, colaci, miere, vin sau apă, în semn de recunoștință și mulțumire pentru darul tămăduirii și al vieții.

De asemenea, pe lângă pomană este recomandat să faci fapte bune, cum ar fi să ajuți pe cei aflați în nevoie sau să donezi pentru cauze caritabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.