Cutremur cu magnitudinea 4,1 în România. În ce oraşe s-a simţit

0

Un cutremur mediu, cu magnitudinea 4,1, s-a produs marți după-amiază în zona seismică Vrancea, județul Vrancea, potrivit datelor INFP.

Cutremurul a fost înregistrat la ora 16:04:34 în zona seismică Vrancea, județul Vrancea, la adâncimea de 140.0 km.

Conform INFP, seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 43km V de Focsani, 66km N de Buzau, 67km E de Sfantu-Gheorghe, 80km E de Brasov, 95km S de Bacau, 97km SV de Barlad, 99km NE de Ploiesti.

Joi, 1 august, un cutremur cu magnitudine de 4,4 grade pe scara Richter a avut loc la adâncimea de 128.8 km. Acesta a fost cel mai puternic cutremur produs în România din 2024.

În februarie 2023, în județul Gorj, s-au produs 960 de cutremure în doar 10 zile, cel mai puternic având magnitudinea de 5,7 grade. A fost ceva ce nici locuitorii, nici seismologii nu mai văzuseră până atunci.

Cum să te protejezi în caz de cutremur, sfaturi utile:

Cutremurele ne iau adesea prin surprindere, provocând panică. Este crucial să știm cum să reacționăm pentru a ne proteja pe noi și pe cei dragi.

Păstrați-vă calmul! Nu intrați în panică și liniștiți-i pe ceilalți, în special copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.Evitați ieșirile rapide! Nu încercați să părăsiți imediat locuința. Mișcarea seismică puternică vă poate surprinde pe scări sau holuri, provocând accidente grave.Atenție la scări! Acestea sunt sensibile la deplasările seismice. Deplasarea pe scări este periculoasă din cauza oscilațiilor.Protejați-vă în interior! Stați departe de ferestre și protejați-vă sub o grindă, toc de ușă solid, birou sau masă rezistentă. Dacă nu aveți acces la aceste locuri, stați lângă un perete solid, pe genunchi și coate, protejându-vă capul cu palmele.Închideți sursele de foc! Dacă este posibil, închideți imediat sursele de foc și interveniți dacă a izbucnit un incendiu după cutremur.Nu folosiți liftul! Evitați aglomerația și îmbulzeala. Deschideți ușa locuinței spre exterior pentru a preveni blocarea.Nu fugiți în stradă! Stați departe de clădiri și structuri care pot cădea.Acordați primul ajutor! Ajutați persoanele rănite.Protejați-vă capul! Dacă sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte, protejați-vă capul și membrele și căutați să atrageți atenția echipelor de salvare.

Prin respectarea acestor sfaturi, puteți minimiza riscurile și asigura siguranța dumneavoastră și a celor din jur în caz de cutremur. Fii pregătit și informă-te corect pentru a reacționa adecvat în situații de urgență.

Citeşte şi previziunile pentru marele cutremur:

Mărmureanu a vorbit și despre activitatea seismică din România, subliniind că, deși anul 2024 este unul activ seismic, nu se așteaptă un cutremur de mare magnitudine în viitorul apropiat:

”Eu sunt om de ştiinţă, fac calcule, colaborez cu cei mai mari seismologi, suntem în legătură permanent, chiar dacă am ieșit la pensie. Ar trebui să ne obişnuim cu seismele, deja suntem ca în Japonia, ziua şi cutremurul, sunt sute în România, pe an, dar multe sunt foarte mici, nu avem cum să le percepem. Dar staţi liniştiţi, sunt mici zgâlţâieli, nu vă panicaţi! Un cutremur mare nu se prevede în următorii ani, conform calculelor mele.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here