Sărbătoare cu cruce neagră pe 7 august 2024 în calendarul creștin ortodox. Cine a fost Sfânta Teodora de la Sihla

0

Pe 7 august 2024, Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Cuvioasa Teodora de la Sihla, ale cărei moaște se află în Ucraina.

Teodora de la Sihla este o sfântă a Bisericii Ortodoxe Române, cunoscută pentru viața ei evlavioasă și nevoințele duhovnicești.

Sărbătoare cu cruce neagră pe 7 august 2024

Pe 7 august 2024, în calendarul creștin ortodox se face pomenirea Sfintei Teodora de la Sihla, a Sfântului Cuvios Pafnutie, a Sfântului Cuvios Dometie, a Sfântului Ierarh Narcis și a Sfântului Cuvios Nicanor. Toți acești sfinți au în comun credința creștină și iubirea lor față de Iisus Hristos.

Însă Sfânta Teodora de la Sihla este o sfântă din România, care s-a născut și a trăit în satul Vânători-Neamț, la începutul secolului al XVIII-lea.

Sf. Teodora a ales să renunțe la viața lumească și s-a dedicat lui Hristos din clipa în care a ales să se călugărească.

Aceasta a trăit într-o peșteră, unde s-a nevoit în rugăciune și credință.

Sărbătoarea Sfintei Teodora este marcată cu cruce neagră sau albastră în calendar, în funcție de episcopia în care a fost tipărit calendarul.

La genul acesta de sărbători, sunt permise activitățile și treburile prin gospodărie și nu sunt restricții de niciun fel în ceea ce privește spălatul rufelor, călcatul sau alte treburi casnice.

Unde se află moaștele Sfintei Teodora de la Sihla

Sfânta Teodora de la Sihla a fost canonizată acum mai bine de 30 de ani, iar moaștele sale au ajuns în Ucraina, în catacombele de la Kiev, după ce au fost cedate Mănăstirii Pecerska din Kiev de familia domnitorului moldovean Mihail Sturza.

Biserica Ortodoxă și Statul Român au încercat de mai multe ori să readucă moaștele Sfintei Teodora la Sihla, acolo unde le este locul.

„Cu ani în urmă, în 1992, când Sfânta Teodora a fost canonizată de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, au fost câteva tentative în acest sens din partea mitropolitului de la acea vreme, actualul Patriarh al României. Din păcate, acele încercări au eșuat. Mai mult, moaștele Sfintei Teodora au fost luate de la vederea pelerinilor și tăinuite într-un depozit. În aceste zile, readucerea moaștelor Sfintei în țara noastră, în cazul în care s-ar primi acceptul pentru aceasta, ar constitui o procedură destul de anevoioasă, având în vedere convulsiile sociale, ecleziale și militare din Ucraina” , a declarat Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, potrivit newsbucovina.ro.

Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla

O, Prea Cuvioasă Maică Teodora, care din copilărie pe Hristos L-ai iubit și pentru dragostea Lui în toată viața ta te-ai nevoit; multe nevoințe și ispite ai suferit și în viața cea pustnicească, cu darul lui Dum­nezeu, ai sporit.

Cu mulțimea înfrânării și a lacrimilor celor duhovnicești, sufletul tău l-ai luminat și în singurătatea pustiei cu isprăvile faptelor tale celor bune ai strălucit. Pustia Sihlei cu viața ta o ai sfințit și pildă sihaștrilor te-ai făcut. Iar Prea Bunul Dumnezeu, la vremea cuvenită, sfințenia vieții tale a des­coperit-o și ca pe o comoară ascunsă lumii te-a arătat.

De aceea, și noi nevrednicii, cu evlavie și cu credință, cerem sfintele tale rugăciuni și te chemăm: roagă-te Prea Înduratului nostru Mântuitor, ca și noi păcătoșii în vremea vieții noastre și în vremea sfârșitului nostru să do­bândim mila și mântuirea Lui, spre a slăvi și a ne închina în veacul de acum și în cel viitor Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here