Pensiile se măresc din nou, de la 1 ianuarie 2025

0

Pensionarii vor primi anual câte o creștere a veniturilor pe baza noii formule de calcul din legea pensiilor. În următoarele șase luni vor fi două creșteri, conform datelor primite de la Casa Națională de Pensii.

Procesul de recalculare a pensiilor a început cu 01 ianuarie 2024 când pensionarii din România au primit creșteri ale veniturilor.

Atunci, toți pensionarii au primit o indexare de 13,8%, mai mare decât rata inflației cum prevedea legea. Pe lângă acest proces, Casa Națională de Pensii a început un proces lung de digitalizare pentru a introduce datele tuturor pensionarilor într-un sistem modern care permite o multitudine de funcții.Ulterior, va avea loc cel de-al doilea proces numit și „marea recalculare” prin care persoanele cu vechime în muncă sunt cele mai avantajate.

Marea recalculare înseamnă că toate pensiile vor fi recalculate după o nouă formulă pe care o aveți la final.

Casa de Pensii a anunțat că o dovadă scrisă cu pensia recalculată va fi trimisă tuturor pensionarilor începând cu data de 15 august prin Poșta Română.

Șeful Casei de Pensii anunță o nouă creștere a pensiei dupa recalculare. Care e suma?
Decizia de recalculare va conține toate datele românilor, numărul de ani munciți, cotizația și indicele de corecție. Veniturile vor fi primite începând cu data de 1 septembrie când peste 3.000.000 de pensionari vor primi creșteri ale veniturilor.

Din calculele estimative, creșterile vor fi cuprinse între 1 leu și 3.000 de lei. Ulterior va începe „mica recalculare”, etapă prin care pensionarii au la dispoziție aproximativ șase luni pentru a aduce adeverințe de la fostele locuri de muncă.

De data aceasta se va ține cont la recalculare de veniturile nepermanente: sporuri, indemnizații, al 13-lea salariu, prime, practic, orice venit care nu a fost calculat până acum.

O altă creștere de pensie va avea loc la 1 ianuarie 2025.

Atunci, pensiile din România se vor indexa.

„În ianuarie 2025 vom mai avea o actualizare a pensiilor. În anul 2024 vom avea două majorări de pensii: cea de la 1 ianuarie care a fost deja făcută și cea de la 1 septembrie.

De la 1 ianuarie vom intra înt-un nou ciclu care este prevăzut de noua lege a pensiilor. Pensiile trebuie să fie indexate în fiecare an la 1 ianuarie cu rata inflației și 50% din câștigul salarial mediu brut”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Inflația ar putea fi în jur de 7%, iar câștigul salarial ar putea crește cu 6%. Astfel, ar urma o indexare de 7% + 3% = 10%.

Cine are o pensie de 2.000 lei va primi 200 lei în plus.

Cine are pensie de 3.000 lei, va primi o majorare de 300 lei.

Cine are 4.000 lei pensie, va primi 400 lei în plus la pensie.

Ea va avea atunci 62 de ani.

Pensia la recalculare, formula

VPR (valoare punct de referință, 81 lei) X număr puncte.

Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Puncte de stabilitate:
0,50 puncte/an, pentru anii 26 – 30 în muncă
0,75 puncte/an, pentru anii 31 – 35

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here